Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Mehreen Khan, The Telegraph: ΣΥΡΙΖΑ 100 μέρες μοναξιάς 100 μέρες καταστροφής...(αναλυτικά γραφήματα)

Ηλίας Μακρής - Καθημερινή
H αριστερή κυβέρνηση, της Ελλάδας, έκλεισε 100 ημέρες στην εξουσία. Ήταν ένα βάπτισμα του πυρός για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την ετερόκλητη συμμαχία του περιλαμβάνει αριστερούς ριζοσπάστες, μαρξιστές, σοσιαλιστές και δεξιούς εθνικιστές Έλληνες που ανήλθαν την εξουσία μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου.

Με την πραγματικότητα της εξουσίας να χτυπάει γρήγορα την πόρτα, αναγκάστηκαν να μιλούν για ένα πιθανό δημοψήφισμα για την συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη.  Παρακάτω προσπαθούμε να εξηγήσουμε γιατί όλα τα πράγματα έχουν πάει στραβά για τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ημερών.


Οι χρηματιστηριακές αγορές χτυπούν στα βράχια

Το τρίμηνο δράμα της διαπραγμάτευσης του προγράμματος διάσωσης, έχει στείλει τις ελληνικές μετοχές σε ένα σπιράλ θανάτου. Με την ελπίδα μιας νέας συμφωνίας να διαψεύδεται κάθε εβδομάδα που περνά, ο χρηματιστηριακός δείκτης ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τις πιθανότητες της συνέχισης της συμμετοχής της χώρας στο ευρώ ή της αποπομπής της.




Η μεταβλητότητα ήταν πιο έντονη κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όταν οι αγορές φοβήθηκαν ότι κ Τσίπρας θα επιδιώξει να διαλύσει τους όρους διάσωσης της χώρας και να οδηγήσει την Ελλάδα στην χρεωκοπία.

Οι τράπεζες στο χείλος της καταστροφής

Οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα έχουν δει μερικές από τις πιο δραματικές ημερήσιες  κινήσεις, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία.
Το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας 'έχει οδηγήσει στη μέγγενη το χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση και η υγεία του οποίου θα καθορίσει πόσο καιρό Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει χωρίς εξωτερική βοήθεια.






Με το μέλλον των τραπεζών να αποφασίζεται στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, οι τραπεζικές μετοχές μειώθηκαν κατά 28% από τότε που ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία.

Φλερτάροντας με την ύφεση

Ενώ η οικονομία βρισκόταν στα ύψη ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης στα τέλη του περασμένου έτους, Στις εαρινές προβλέψεις, οι Βρυξέλλες αναγκάστηκαν να μειώσουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη από 2.5% σε ένα αμελητέο 0,5%.


«Η θετική δυναμική έχει τραυματισθεί από την αβεβαιότητα, μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών του Δεκεμβρίου», δήλωσε η Επιτροπή.






Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, με κύριο εκφραστή τη Γερμανία του  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εδώ και καιρό διατείνονται ότι η χώρα είχε μπει και πάλι στη σωστή τροχιά, πριν ξανανοίξουν οι συζητήσεις για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Η Ελλάδα κατόρθωσε ξεφύγει από τη ύφεση και να περάσει σε ανάπτυξη του ΑΕΠ,, για πρώτη φορά από το 2007 το περασμένο έτος, αφού υποβλήθηκε σε δύο χρόνια οδυνηρής λιτότητας.

Παρά τη δραματική μείωση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τρέχον έτος, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα υπάρξει ύφεση, δηλαδή το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί πραγματικά το 2015, καθώς η συρρίκνωση των επενδύσεων, επιταχύνθηκε περισσότερο από την εξασθένηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Τιμολογώντας το Grexit

H Ελλάδα έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές χρέους από το 2012, αλλά οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας εξακολουθούν να παρέχουν μια καλή ένδειξη της ψυχολογίας των επενδυτών σχετικά με το μέλλον της στο ενιαίο νόμισμα.




Οι αποδόσεις των ομολόγων τριετούς διάρκειας της χώρας έχουν εκτοξευθεί από  το 12%,  στα τέλη Ιανουαρίου, στο 22% 100 ημέρες αργότερα. Η κορύφωση έφτασε στο 30% λίγο νωρίτερα, στα τέλη Απριλίου, όταν οι φόβοι για το Grexit δέσποζαν.

Καίγοντας τη ρευστότητα

H Ελλάδα καταναλώνει με γρήγορους ρυθμούς τη ρευστότητα που δέχεται από το μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, που κρατάει τις τράπεζες στη ζωή, τους τρεις τελευταίους μήνες.  Η φυγή των καταθέσεων επιταχύνθηκε από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία.  Ο ρυθμός των αναλήψεων εκτονώθηκε κάπως τον τελευταίο μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πλουσιότεροι Έλληνες, κατάφεραν να πάρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, από τη χώρα κατά την έναρξη του έτους.








Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είχε τραβήξει το βύσμα για τις συνήθεις δανειοδοτικές δραστηριότητες των τραπεζών,  πριν από καν ο Τσίπρας πατήσει το πόδι του στο Μαξίμου, συνεχίζει να σταλάζει ρευστότητα σιτίζοντας τις τράπεζες μέσω του ELA.

Η ΕΚΤ έχει αναγκαστεί να αυξήσει το όριο για ELA  δώδεκα φορές από τον Φεβρουάριο, επανεξετάζοντας την απόφασή της σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση καθώς τα κεφάλαια αναλώνονται γρήγορα. Το ανώτατο αυτό όριο έχει φτάσει σχεδόν 77 δις €, αλλά το ανησυχητικό, για την Ελλάδα, είναι ότι αυτή η στήριξη θα μπορούσε να αποσυρθεί, εάν η ΕΚΤ θεωρήσει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι πλέον φερέγγυο.

Το συνεχώς αυξανόμενο βουνό του χρέους

Το βάρος του χρέους στην Ελλάδα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να βάλει η χώρα σε μια σταθερή βάση τα οικονομικά της. Η χώρα χρωστάει περισσότερα από  330 δις € στους επίσημους πιστωτές της, με τη μορφή δανείων αλλά και μακράς διάρκειας ομόλογα.


Αλλά με την οικονομία να αναπτύσσεται τώρα ,με ρυθμούς χελώνας, η στοίβα του χρέους έπιασε το 180% του ΑΕΠ, ποσοστό υψηλότερο από το ήδη υψηλότατο 177% που αντιστοιχούσε στις προηγούμενες προβλέψεις, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το 2015 και το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ.




Οι πιστωτές της Ελλάδας εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους που χρειάζεται η οικονομία. Το ΔΝΤ φέρεται να είναι υπέρμαχος της ιδέας της περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, είτε με τη μορφή της ανταλλαγής ομολόγων με αντίστοιχα ομόλογα που θα συνδέονται με ρήτρα ανάπτυξης, είτε σε περαιτέρω επιμήκυνση των προθεσμιών εξόφλησης. Η ζώνη του ευρώ όμως δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί καμία ελάφρυνση για τους Έλληνες.

Ο προκλητικός Πρωθυπουργός Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία υποσχόμενος να ξαναγράψει τη μοίρα της χώρας του και να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο της λιτότητας που είχε επιβληθεί από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. Οι πρώτοι τρισείμιση μήνες στην εξουσία έχουν δείξει, ότι οι πιστωτές δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουν. Η Ελλάδα μπορεί τώρα να επιστρέψει στις κάλπες για να διαπιστώσει εάν θα χορηγήσει άλλες 100 ημέρες, εξουσίας, στον ΣΥΡΙΖΑ και κατά πόσον το πεπρωμένο της παραμένει στη ζώνη του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου