Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Χρειάζεται προσπάθεια από όλους

Μετά την διαφαινόμενη στροφή που επιχειρείται τις τελευταίες μέρες από την κυβέρνηση, σε θέματα που αφορούν την πορεία μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλά θα εξαρτηθούν και από την στάση της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της αξιωματικής. Δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπονομευτεί η όποια προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία, έστω και προσωρινή με τους εταίρους μας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές, που σε κάποιες περιπτώσεις, φτάνουν μέχρι και επί προσωπικού για κάποιους από τους αρχηγούς των κομμάτων, δεν πρέπει να υπερισχύσει το προσωπικό κομματικό συμφέρον για κανένα.



Δεν πρέπει να δούμε στα τηλεοπτικά παράθυρα στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και της κυβέρνησης να μιλάνε για τα ψέματα που έχουν ειπωθεί, τα λάθη, τις παραλείψεις, και τις αστοχίες που υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όσα ειπώθηκαν πρόσφατα, και αποδεικνύονται μέρα με τη μέρα «λόγια του αέρα». Δεν θα πρέπει το παιχνίδι να παιχτεί στις αλληλοκατηγορίες περί «σκισίματος μνημονίων», «ικανότερων διαπραγματευτών», χλευασμών για «κολωτούμπες», «υποτελείς της κυρίας Μέρκελ» και άλλα τέτοια. Όλοι βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο μιας μεγάλης αποτυχίας, και θα πρέπει για μια φορά όλοι μαζί, να βάλουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το δικό τους και των κομμάτων τους.  Αν θέλουν να πουν κάτι, ας πουν μια καλύτερη λύση από όσες έχουν προταθεί έως τώρα. Γιατί από ότι φαίνεται προτάσεις από μόνοι μας δεν ξέρουμε να κάνουμε. Περιμένουμε από τους άλλους να μας πουν τις δικές τους.  Μέχρι εκεί όμως. Μετά ας σωπάσουν πάλι, μέχρι να υπάρξει μια λύση που να ικανοποιεί εμάς και τους εταίρους μας, πάντα όμως με δεδομένη τη θέση μας μέσα στην Ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση με τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού της των Οικονομικών στο κοινοβούλιο, φέρεται διατεθειμένη να αποδεχθεί το 70% του συνόλου του οικονομικού προγράμματος. Αν η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση, θα έχουμε κερδίσει το στοίχημα τουλάχιστον της αξιοπιστίας. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα με την Ευρώπη. Αν αυτό λυθεί, τότε τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους. Στην περίπτωση αυτή (της δέσμευσης για άμεση υλοποίηση), οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία και να ψηφιστεί και στη βουλή, είναι αυξημένες. Οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών, δείχνουν ότι τόσο οι κυβερνώντες, (μια μερίδα τους σίγουρα) όσο και οι αντιπολιτευόμενοι, κατανοώντας της δυσκολία για ολοκληρωτική στροφή, αλλά και το διακύβευμα για τη χώρα, θα ψηφίσουν μια συμφωνία που θα έχει επιτευχθεί στις Βρυξέλες, αρκεί να είναι λίγο «εύπεπτη».


Ο στόχος όλων πρέπει να είναι τώρα αυτός. Μια συμφωνία, όσο δύσκολο να γίνει αποδεκτή και αν είναι, γιατί μη γελιόμαστε θα είναι δύσκολο, ειδικά για αυτούς που κυβερνούν και έχουν δώσει διαφορετικές υποσχέσεις προεκλογικά, και θα δοκιμάσει στους επόμενους μήνες την συνοχή και της συγκυβέρνησης, αλλά και ξεχωριστά των δύο εταίρων που την αποτελούν, με έμφαση στο μεγαλύτερο εκ των δύο, πρέπει να επιτευχθεί. Στην πορεία, και αν καταφέρουμε να ανακάμψουμε, μπορεί και να γίνουν μικρές αλλαγές, ή και μεγαλύτερες, αυτό θα εξαρτηθεί από το κλίμα στην ΕΕ και τους συσχετισμούς δυνάμεων στο μέλλον. Κυρίως όμως θα εξαρτηθεί από την δική μας θέληση να κατανοήσουμε, ότι ο κόσμος άλλαξε, οι αγορές είναι παγκόσμιες, και θα πρέπει σε αυτή τη βάση να προσδιορίσουμε τους στόχους μας, μέσα σε πλαίσια που θα μας επιτρέπουν να σώσουμε ότι μπορούμε από τα κεκτημένα. Με τον όρο κεκτημένα εννοώ της χώρας, όχι των συντεχνιών.

Οι φωνές που ακούω, για έξοδο από το ευρώ, επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, συμμαχίες με χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ κλπ, το μόνο που κάνουν είναι να μας απομονώνουν από τα πραγματικά κέντρα των αποφάσεων. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέσα στην Ευρώπη και να προσπαθήσει να ορθοποδήσει μέσα σε αυτήν. Οτιδήποτε άλλο θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για εμάς, οι οποίες μπορεί και να ξεπεράσουν το οικονομικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον των Αμερικανών, το έχω πει πολλές φορές, και δεν εστιάζεται στο οικονομικό πεδίο. Το δήλωσαν ξεκάθαρα πάλι προχθές μέσω του πρέσβη τους. Ας ελπίσουμε λοιπόν για το καλό όλων μας, να σοβαρευτούνε όλοι μέσα στη βουλή και να προσπαθήσουν για το καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου