Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί η κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά» θα καταρρεύσει σε κάθε περίπτωση.....3 σενάρια

Εδώ και μέρες ακούμε για τη σκληρή "διαπραγμάτευση" που διεξάγεται μεταξύ της κυβέρνησης «πρώτη φορά αριστερά» και των εταίρων μας της Ε.Ε.

Ας δούμε όμως γιατί εκ των πραγμάτων και σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα καταρρεύσει ούτως ή άλλως εντός μικρού χρονικού πλαισίου.


Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τους εταίρους: Τα άμεσα επακόλουθα θα είναι η διακοπή κάθε χρηματοδότησης αρχικά από τους πιστωτές, με αποτέλεσμα την αδυναμία του κράτους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τόσο προς το εσωτερικό - μισθοί, συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες - όσο και προς το εξωτερικό - διεθνείς πιστωτές - και κατά συνέπεια η κήρυξη της χώρας σε χρεωκοπία, υπό Αγγλικό δίκαιο και φυσικά με  αρμόδια δικαστήρια αυτά του Λουξεμβούργου.  

Οι συνέπειες θα ολοκληρωθούν με την παύση κάθε χρηματοδότησης από την Ε.Ε. είτε από το ΕΣΠΑ είτε από τα διαρθρωικά ταμεία, είτε από την ΕΤΕπ εφαρμόζοντας την αρχή της αιρεσιμότητας, εν συνεχεία θα τεθεί σε εφαρμογή -αναγκαστικά- το σύμφωνο  Δημοσιονομικής σταθερότητας το οποίο προβλέπει πρόστιμα της τάξης έως και 2% του ΑΕΠ.....(για περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Αποτέλεσμα η έξοδος της Ελλάδος από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ή η εφαρμογή ενός απίστευτα πιο σκληρού μνημονίου.

Η κυβέρνηση συμφωνεί με τους εταίρους σε πρόγραμμα όπως το αιτείται, χωρίς όμως την αιτούμενη χρηματοδότηση: Το "πρόγραμμα" της Θεσσαλονίκης καθίσταται ανεφάρμοστο μιας και οι ανάγκες χρηματοδότησης του σύμφωνα με την κοστολόγηση των ιδίων ανέρχεται σε 12 δις €.  

Λόγω της κατάρρευσης των εσόδων, την οποία εμπέδωσαν οι ίδιοι στην κοινωνία είτε μέσω της στήριξης κινημάτων όπως το "Δεν πληρώνω" αλλά και της απίστευτης παροχολογίας στην οποία προχώρησαν κατά τα 2 τελευταία χρόνια, αλλά και της μη εισροής νέου ΔΑΝΕΙΚΟΥ χρήματος από τους πιστωτές με παράλληλο τον αποκλεισμό του Δημοσίου από οποιαδήποτε χρηματοδότηση (QE,  ΕΓΕΔ κλπ), το Δημόσιο θα βρεθεί σε στάση πληρωμών το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου. Τα επακόλουθα φυσικά θα είναι ακριβώς όπως τα αναφέραμε και πιο πάνω.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε την έλλειψη οποιασδήποτε πιθανής επένδυσης, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας, της αναστολής των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων που αυτές θα έφερναν (π.χ. αεροδρόμια, Ελληνικό(;) κλπ) και φυσικά της επιδείνωσης της ψυχολογίας του επενδυτικού κλίματος.

Η κυβέρνηση συμφωνεί με τους εταίρους οι οποίοι αποδέχονται όλες τις απαιτήσεις της: Ακόμη και σε αυτή την απίθανη περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση θα επιστέψει δαφνοστεφανωμένη εν μέσω αλαλαγμών και κυμβάλων, το μέλλον της είναι απολύτως θνησιγενές και περιορίζεται στο χρονικό διάστημα του εξαμήνου της παράτασης της οποίας αιτείται.


Το μοντέλο στο οποίο επενδύει, δηλαδή ο απόλυτος κρατισμός, δεν ήταν δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ βιώσιμο, εκτός εάν κάποιος πιστεύει ότι ξαφνικά και απότομα ο πλήρης αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας και οι καρεκλοκένταυροι που τον απαρτίζουν θα αρχίσουν να παράγουν.  Αλήθεια όμως τι;  Περισσότερο χαρτομάνι; Περισσότερες υπογραφές; 

Μα η χώρα έχει ανάγκη από παραγωγή που καμία σχέση δεν έχουν με ακριβώς αυτές τις διαδικασίες.  Θέλει παραγωγικές επενδύσεις με εξαγωγικό προσανατολσμό, θέλει τουριστικές επενδύσεις που θα απευθύνονται σε υψηλού εισοδήματος πελάτες, θέλει ισχυροποίηση του ναυτιλιακού τομέα κλπ  Σε όλα αυτά ουδέν έχουν να προσθέσουν οι πελάτες της συγκυβέρνησης των ΣΑΝΕΛ.

Με λίγα λόγια και ενώ θα έχει επιβαρύνει το χρέος με περίπου 37,8 δις € (εκτίμηση Peter Spiegel* Financial Times  εδώ) επιπλέον, μέσα σε 6 μήνες θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να ξανααπειλήσει τους Ευρωπαίους να τις δώσουν κι άλλα δανεικά κι αγύριστα........τι λέτε, θα το δεχθούν;

Εν τέλει τα αποτελέσματα και σε αυτή την περίπτωση θα είναι ακριβώς όμοια με τις προηγούμενες, με καθυστέρηση 6 μηνών και φυσικά ο χαμένος χρόνος θα πρέπει να καλυφθεί με επίσης ένα σκληρό μνημόνιο εάν και εφόσον τότε θα το αποδεχθούν οι δανειστές.


* Να υπενθυμίσουμε ότι ο Peter Spiegel ήταν ο δημοσιογράφος που απεκάλυψε τα τεκταινόμενα στις Κάνες και χρησιμοποιήθηκε τα μάλα από τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και εντεύθεν...επιβεβαιώθηκε πλήρως....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου