Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΡΑΧΗΛιάρικα......Τι αναφέρει το άρθρο 14.4 του κανονισμού του Ε.Σ.Κ.Τ. για την ενεργοποίηση του ELA...

Τις προηγούμενες ημέρες η υποψήφια βουλευτής Κοζάνης με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, βρήκε τη λύση για να τρώμε όλοι οι Έλληνες με "χρυσά κουτάλια" μιας και σκέφτηκε το "απλούστατο" θα τυπώσουμε 100 δις €, μας είπε βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για την κατάκτηση του βραβείου Νόμπελ......Monopoly.....


Ας δούμε όμως εάν κάτι τέτοιο είναι δυνατό σύμφωνα με το άρθρο 14.4 του του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς μεμονωμένα πιστωτικά ιδρύματα.

Πράγματι οι Εθν. Κ.Τ έχουν τη δυνατότητα παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις τράπεζες των χωρών τους μέσω του μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance- ELA αρκεί να κρίνονται φερέγγυες, ενώ Η έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα παρέχεται με ευθύνη της ενδιαφερόμενης ΕθνΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω ΕθνΚΤ αναλαμβάνει το κόστος και τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα. 

Εντούτοις, βάσει του άρθρου 14.4 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Καταστατικό του ΕΣΚΤ) ανατίθεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ η αρμοδιότητα περιστολής των πράξεων παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα, εφόσον το Διοικητικό Συμβούλιο αποφανθεί ότι οι εν λόγω πράξεις παρακωλύουν τους στόχους και τα καθήκοντα του Ευρωσυστήματος. Στην περίπτωση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψήφων. Προκειμένου να είναι σε θέση να αξιολογήσει ορθώς κατά πόσον τίθεται θέμα παρακώλυσης, το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να ενημερώνεται εγκαίρως για τη διενέργεια τέτοιων πράξεων. Οι σχετικές διαδικασίες θεσπίστηκαν το 1999 και έκτοτε αναθεωρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα βασικά χαρακτηριστικά τους εκτίθενται συνοπτικά παρακάτω: 

Σε περίπτωση που το συνολικό ποσό των σχεδιαζόμενων πράξεων παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε
ρευστότητα προς συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή προς συγκεκριμένο όμιλο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπερβαίνει το όριο των 500 εκατ. ευρώ, η ενδιαφερόμενη ΕθνΚΤ οφείλει να ενημερώσει σχετικώς την ΕΚΤ το νωρίτερο δυνατόν πριν από την παροχή της αιτούμενης ενίσχυσης. Σε περίπτωση που το συνολικό ποσό των σχεδιαζόμενων πράξεων έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή προς συγκεκριμένο όμιλο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπερβαίνει το όριο των 2 δισεκ. ευρώ, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάζει κατά πόσον η διενέργεια των εν λόγω πράξεων θέτει κίνδυνο παρακώλυσης των στόχων και των καθηκόντων του Ευρωσυστήματος.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος της ενδιαφερόμενης ΕθνΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να αποφασίσει να θεσπίσει όριο και να μην προβάλει αντιρρήσεις για τις σχεδιαζόμενες πράξεις έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα το ποσό των οποίων δεν υπερβαίνει το εν λόγω όριο και οι οποίες διενεργούνται εντός προκαθορισμένου σύντομου χρονικού διαστήματος. Το εν λόγω όριο δύναται επίσης να αφορά αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή/και αρκετούς ομίλους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ταυτόχρονα.

Με λίγα λόγια.....άνθρακες ο θησαυρός των ραχιλιάρικων.....και της φαεινής ιδέας της - επαναλαμβάνω - τοποθετηθείσας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ Μακρή με προσωπική επιμονή του Αλέξη Τσίπρα......Το χειρότερο όλων ότι επιμένει στις "πεφωτισμένες" απόψεις της.....

πηγή: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου