Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Όμιλος ΤΙΤΑΝ



Ο όμιλος εταιρειών ΤΙΤΑΝ δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εμπορία και διανομή μιας ευρείας γκάμας δομικών υλικών όπως τσιμέντο, έτοιμο σκυρόδεμα, αδρανή, τσιμεντόλιθους, κονιάματα και ιπτάμενη τέφρα. Σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών ο  όμιλος δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Αίγυπτο, την Τουρκία και τις Η.Π.Α. 

 
Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τις πωλήσεις του ομίλου ανά γεωγραφική περιοχή για τους εννέα μήνες του 2014, αλλά και συγκριτικά τις πωλήσεις ανά εννεάμηνο της τελευταίας τριετίας. 



Διάγραμμα 1

   





Η αύξηση που παρατηρείται στο σύνολο των πωλήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (Διάγραμμα 2), οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των πωλήσεων στις ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό σε αυτές από την δυτική Ευρώπη.

Διάγραμμα 2

 


Παρά το γεγονός όμως ότι οι ΗΠΑ αποτελούν το μεγαλύτερο «πελάτη» του ομίλου δεν φαίνεται να αποδίδουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα σε όρους κερδών, μιας και τα κέρδη προ φόρων και τόκων, (και κατ’ επέκταση και τα κέρδη προ φόρων), είναι αρνητικά, για την συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση στο περιθώριο κέρδους, κάτι που οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση στην συγκεκριμένη αγορά, και ιδιαίτερα στην Πολιτεία της Φλόριντα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της διοίκησης. 

Τα παραπάνω δείχνουν να είναι αποτέλεσμα αυξημένων αποσβέσεων για τον όμιλο, αλλά και γενικότερης αύξησης των λειτουργικών εξόδων, κάτι για το οποίο η διοίκηση έχει άνακοινώσει ότι θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο επόμενο διάστημα. Πρέπει όμως να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι υπάρχει ένα ποσό €56.770 (σε χιλιάδες ευρώ), που αναφέρεται σε συναλλαγματικές διαφορές που θα αναγνωριστούν στο μέλλον. Σε περίπτωση που μέρος αυτού του ποσού αφορά και την αγορά της Αμερικής, είναι πιθανό τα αποτελέσματα από την συγκεκριμένη περιοχή να καταστούν θετικά. Δεν παρέχονται όμως περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χρόνο που θα γίνει αυτό στο ενημερωτικό δελτίο.



Διάγραμμα 3
 

   

Συνολικά όμως τα προ φόρων και φόρων κέρδη αυξήθηκαν συγκριτικά με το προηγούμενο εννεάμηνο (Διάγραμμα 3) οδηγώντας τον όμιλο στην κερδοφορία μετά από μια ζημιογόνα χρήση (9Μηνο 2013), κάτι που οφείλεται κυρίως στην συνεισφορά της περιοχής της Νοτιανατολικής Ευρώπης που είναι και η πιο αποδοτική σε όρους απόδοσης ενεργητικού (Διάγραμμα 4).

Διάγραμμα 4
 


   


Μείωση εμφανίζει ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός, κυρίως λόγω της μείωσης των βραχυπρόθεσμων δανείων, κάτι που κατά την άποψή μας είναι θετικό, γιατί η χρήση των δανεικών κεφαλαίων δεν φαίνεται να είναι επωφελής για τον όμιλο, ενώ παράλληλα μειώνονται και τα έξοδα τόκων. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η μικρή βελτίωση της σχέσης μεταξύ ξένων και ιδίων κεφαλαίων, και της δυνατότητας κάλυψης των χρηματοοικονομικών εξόδων με βάση τα κέρδη προ φόρων και τόκων (Διάγραμμα 5).



Διάγραμμα 5

 
 



Μικρή αύξηση παρουσιάζουν τα αποθέματα και αντίστοιχη μικρή μείωση οι απαιτήσεις, χωρίς όμως να προκύπτουν σημαντικές μεταβολές στους αντίστοιχους δείκτες, ενώ οι τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας καλύπτονται σε κάθε περίπτωση από τα κυκλοφορούντα στοιχεία, κάτι που δείχνει ότι η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ικανοποίησης των βραχυπρόθεσμων πιστωτών της.

Η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής από 1/1 έως και 17/11 του 2014, ακλουθεί το δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης (FTASE LARGE CAP), δεδομένου ότι ο συντελεστής συσχέτισης των αποδόσεων είναι 0,68, ενώ η κατά μέσο όρο μεταβολή των αποδόσεών της μετοχής, για κάθε 1% μεταβολή στον δείκτη FTASE LARGE CAP, είναι 1.02%. Φυσικά όπως φαίνεται παρακάτω (Διάγραμμα 6), υπάρχουν περιπτώσεις αυξημένης μεταβλητότητας των τιμών, είτε θετικής είτε αρνητικής αλλά αυτό είναι κάτι που ισχύει γενικότερα στο ΧΑΑ. 

Διάγραμμα 6

  


Κλείνοντας και πάντα κατά την προσωπική μας άποψη, η εταιρεία δείχνει σημαντική βελτίωση στα αποτελέσματά της για το τρέχον εννεάμηνο, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον και για το υπόλοιπο του έτους, βάση και των εκτιμήσεων της διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου