Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Τα κεφαλαιακά "μαξιλάρια" των Ελληνικών Τραπεζών θα πρέπει να αρκούν....

Προοπτικές, stress test και NPLs

Ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομική βελτίωση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις μειώσεις κόστους θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να πετύχουν απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE), της τάξεως του 12% κατά μέσο όρο το 2016.

Ενώ οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, τα κεφαλαιακά επίπεδα θα πρέπει να αρκούν για να περάσουν το stress test της ΕΚΤ, σημειώνει η Nomura.
Σε σχέση με τον αναβαλλόμενο φόρο, υπογραμμίζει ότι το πρόσθετο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για τις τέσσερις τράπεζες αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 1,6 δισ. ευρώ ή 400 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα κατά μέσο όρο.
Ο οίκος υπογραμμίζει ότι όσον αφορά στα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», Εθνική και Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,65%εμφανίζονται σε καλύτερη θέση. Και στις δυο περιπτώσεις τα «μαξιλάρια» καλύπτουν το 70% των προβληματικών δανείων έναντι 60% στην περίπτωση της Eurobank και 54% για την Πειραιώς.
Η Nomura σημειώνει ότι τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των τραπεζών μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση αντιστοιχούν στο 30% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, στο 98% των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο 63% των προβληματικών δανείων. Τα επίπεδα κεφαλαίων θα είναι λογικά επαρκή και στο δυσμενές σενάριοτου stress test, σημειώνει, προσθέτοντας όμως ότι ενδέχεται η άσκηση ποιότητας ενεργητικού να δείξει ότι θα απαιτηθεί η εγγραφή πρόσθετων προβλέψεων στο β' εξάμηνο του 2014.
Ο οίκος διατηρεί σύσταση «buy» για Εθνική και Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,65% (με στόχους στα 2,9 και 0,75 ευρώ αντίστοιχα), σύσταση neutral για Eurobank με στόχο τα 0,4 ευρώ και σύσταση reduce για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, αν και ο στόχος είναι στο 1,5 ευρώ.
Πηγή: Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου