Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

TLTRO's άλλο ένα βήμα προς την πλήρη ποσοτική χαλάρωση......

82,6 δις € αντλήθηκαν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά την πρώτη από τις οκτώ φάσεις των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της (TLTRO) της ΕΚΤ.



Αν προσπαθήσω να εστιάσω στους λόγους, μάλλον θα συμφωνήσω με τον Karel Lanoo που εντόπισε το πρόβλημα στην αδυναμία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και στο φόβο των τραπεζιτών να μην θεωρηθούν αυτές αδύναμες, στις αγορές, ενόψει και των stress test.

Να υπενθυμίσω ότι οι αναλυτές προέβλεπαν συμμετοχή στο πρόγραμμα με ζήτηση περίπου 150 δις εκ. € ενώ η ΕκΤ υπολογίζει να διαθέσει περίπου 850 δις €.

Η "αποτυχία" του προγράμματος, εάν συνεχισθεί και τον Δεκέμβριο, θα οδηγήσει την ΕκΤ είτε σε αδιέξοδο είτε θα αναγκασθεί η BuDA να συνεναίσει στην πλήρη ποσοτική χαλάρωση, μιας και τα στοιχεία της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι επαρκώς αδύναμα με την ύφεση να εμφανίζεται και στις μεγαλύτερες οικονομίες αλλά και ο αποπληθωρισμός καραδοκεί δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα. 

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο Super Mario, νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «θέλει να οδηγήσει τον ισολογισμό της προς το μέγεθος που είχε στις αρχές του 2012», πράγμα που σημαίνει νέα περιουσιακά στοιχεία ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. 

Τα αποτελέσματα της Πέμπτης υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος. Αν οι εμπορικές τράπεζες δεν αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια στην επιχείρηση TLTRO του Δεκεμβρίου, τότε η ποσοτική χαλάρωση θα έρθει στην Ευρώπη. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.


Οι Ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με το Blooberg,  ζήτησαν και έλαβαν ρευστότητα ύψους περίπου 5,4 δις € ή το 50% αυτών που δικαιούνται, σύμφωνα με τις αναλύσεις διεθνών οίκων, υπολογιζομένου του κανόνα 7% που έχει θέση η ΕκΤ και αφορά το ποσοστό που δικαιούται η κάθε τράπεζα με βάση το στοκ των δανείων της, εξαιρουμένων των στεγαστικών.

Να σημειώσουμε ότι με την ρευστότητα που αποκόμισαν μπορούν να μειώσουν κατά πολύ το επιτοκιακό margin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου